Hem » Nyheter » Social liten björn?

Social liten björn?

Malajbjörnen är en liten björn som lever i sydostasien, mestadels i tropiska regnskogar. Som vuxen blir den mellan 100 och 140 centimeter och når en mankhöjd på omkring 70 centimeter. Med glasögonbjörnen som god tvåa är malajbjörnen – eller solbjörnen som den också kallas – den minsta av alla björnar.

I fritt tillstånd lever malajbjörnen ensamliv, förutom vid för parningstiden och den tid som honor och ungar lever tillsammans. Medan den i fångenskap kan utveckla ett mer socialt beteende med andra av björnar av samma art. Det sistnämnda är intressant med tanke på en nypublicerad studie om deras förmåga att härma varandras ansiktsuttryck. Men samtidigt överraskande då de tydligen föredrar ensamheten i det fria.

Att spegla andras ansiktsuttryck kan handla om att visa förståelse, erkännande eller någon annan känsla – i varje fall när det kommer till oss människor. Men exakt vad det innebär för djur kan vi kanske inte säga. Bland djur har beteendet tidigare konstaterats hos apor och hundar, med den största komplexiteten hos gorillor. Forskarna i studien ser det inte som otroligt att även andra djurarter innehar samma förmåga, men att det behöver påvisas i någon forskningsstudie.

För övrigt att säga om malajbjörnen är att de är nattaktiva och sover om dagen uppe i träden, samt att de är skickliga klättrare. Vidare att de till stora delar livnär sig på insekter, frukt och annan växtföda – och är mycket förtjusta i honung. En föda som det finns rikligt av i den tropiska miljö där de lever, vilket innebär att de inte går i ide vintertid likt många andra björnar.

Källor:
https://www.nature.com/articles/s41598-019-39932-6
https://phys.org/news/2019-03-world-smallest-facial-human-superiority.html

Glasögonbjörnen, med sin hemvist i Anderna, har förutom storleken många andra likheter med malajbjörnen. Exempelvis lever den mestadels ensam, är en god klättrare och går inte i vinterdvala, samt att den mestadels lever av växter – i ännu högre grad än malajbjörnen. (Glasögonbjörn till höger, foton pixabay.)

Läs mer om björnar

Björnar väljer bär före lax

Grizzlyn föredrar maskrosor

Ung isbjörn

Björnar tappar inte benen

Isbjörn

Nalle kliar sig

Om björnens ursprung