Mammutens långa vandring

Bortåt två varv runt jorden hann en ullhårig mammut (Mammuthus primigenius) med under sin livstid. En livstid som enligt forskarna varade bortåt trettio år.

Siffrorna har forskarna kommit fram till genom att studera isotoper i en mammutbete, som växte med nya lager genom mammutens liv – på ett liknande sätt som trädringar. Fyndet av beten har gjorts i norra Alaska.

Nu traskade givetvis inte mammutar på i en rät linje runt jorden, utan höll sig inom vissa landområden. Som i den studerade mammutens fall, inom nuvarande Alaska. Men studien visar att mammutarna levde ett ganska rörligt liv, och ingalunda stod och trampade på ett och samma ställe uppe i de arktiska trakterna. Där fastnade de först då de överraskades av ett kyligare klimat och frös mer eller mindre fast, för att gå en säker död till mötes.

Med tanke på mammutars och andra elefantdjurs anatomi, inte minst de kraftiga benen, kommer studien om mammutens vandringar knappast som en överraskning.

Källor:
https://science.sciencemag.org/content/373/6556/806
https://phys.org/news/2021-08-unprecedented-peek-life-year-old-mammoth.html
https://www.nature.com/articles/d41586-021-02206-1

Bilden ovan: Väggmålning föreställande en hjord mammutar vid floden Somme i norra Frankrike, av Charles R. Knight 1916 (foto Wikipedia.).

Läs mer om mammutar och andra forntida elefantdjur

Små elefantdjur – och stora …

Massor med mammutar

Stegodont-bete från Pakistan

Framtid avslöjar forntid

Fynd av mammut