Saharas silvermyror

Ett exempel på olika djurs rika anpassningsmöjligheter till olika slags miljöer och klimat är Saharas silvermyror. Inte nog med att de lever i några av Saharas varmaste delar. De är dessutom aktiva under dagens allra varmaste timmar, då så gott som alla andra djur är inaktiva, och undviker därmed sina insektsätande fiender.

Namnet silvermyra kommer från en silverfärgad hårbeklädnad på myrornas sidor och rygg. Ett hår som reflekterar bort det mesta av det solljus som träffar dem. Även undersidan av myrorna är beklädd med en mjuk, silvrig yta som reflekterar hettan som kommer upp från den heta ökensanden.

Redan innan myrorna lämnar sina bon tillverkar deras kroppar särskilda ämnen, så kallade värmechockproteiner. Dessa gör att cellerna klarar en kroppstemperatur på över 50 grader, som det kan röra sig om. Dessa små myror är oerhört snabba och kan lätt ta sig mellan olika platser för att undvika solen. Ibland handlar detta om växter, som de klättrar upp i för att svalka sig.

Likt andra myror har de god orienteringsförmåga, så att de snabbt hittar tillbaka till boet igen, sedan de hittat något byte att livnära sig på.

Källor:
http://news.sciencemag.org/evolution/2015/06/silver-hairs-keep-desert-ants-cool
http://www.sciencemag.org/content/early/2015/06/22/science.aab3564
http://phys.org/news/2015-06-saharan-silver-ants-electromagnetic-extremely.html