Djur i spindelväv i bärnsten

Ett smått unikt fynd gjordes för en tid sedan i burmesisk bärnsten, bestående av en fästing insvept i spindelväv. Visst – det har hänt förut att man hittat fästingar inneslutna i bärnsten, även i den från Burma. Men alldeles vanligt är det inte, då fästingar mest håller till bland gräs och buskar nere på marken. Medan de flesta kryp som oftast hittas i bärnsten är sådana som rör sig uppe i träden.

Huruvida den spindel som spunnit in fästingen haft som avsikt att äta den senare, eller om den enbart agerat för att få den ur vägen för att inte förstöra spindelväven (spindlar gör så ibland) låter forskarna vara osagt. Vilken slags spindel som vävt den aktuella tråden har man man inte kunnat fastställa med säkerhet. Men att spindlarnas karakteristiska levnadsmönster var detsamma då som nu, känner sig forskarna ganska på det klara med.

Fästingen däremot har forskarna klassificerat till den nutida familjen Ixodidae, eller “hårda fästingar” för att använda det svenska familjenamnet. Bärnstensfyndet har gjorts i kritalager, och har enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan fått en datering på cirka 100 miljoner år. Den högsta dateringen hitintills på denna slags fästing.

Källor:
https://phys.org/news/2018-06-million-years-amber-tableau-burmese.html
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195667117305244?via%3Dihub
Med? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29721759
Med? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14635818

Nutida fästing från samma familj, Ixodidae. (Foto: Wikipedia.)

Läs mer om burmesisk bärnsten

Svamp och insekter i burmesisk bärnsten

Grodor i bärnsten

Trollslända i bärnsten

Fågelunge i bärnsten

Fågelvingar i bärnsten

Geckofötter

Ödlor i bärnsten

Stumpbagge i bärnsten