Superfynd av flygödla från Skottlands juralager

Fossil från en välbevarad flygödla, en så kallad pterosaur/ pterodactyl, har hittats i Skottland. Det är den största av sitt slag från juralager, med en beräknad vingbredd på två och en halv meter. Det är ungefär som hos en albatross. Men den var enligt forskarna, ännu inte fullvuxen.

Fyndet gjordes för några år sedan av en forskarstudent, under en fältexkursion på Isle of Skye i nordvästra Skottland. Amelia Penny, som hon heter, fick se en käke sticka fram ur klipporna. Och sedan tog det flera dagar att få fram det, enligt forskarna, “fjäderlätta” och “pappersarktunna” skelettet.

Enligt forskarna är detta det bäst bevarade skelettet av en pterosaur som hittats hinintills. Tidigare fynd som gjorts, med något av den kvaliten, kommer som regel från klippformationer i Brasilien och Kina. Så att hitta detta i Skottland var både överraskande och roligt för de skotska paleontologerna, och ett välkommet objekt på University of Edinburgh.

Fossilfyndet, som fått det gaeliska namnet Dearc sgiathanach, har enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan daterats till 170 miljoner år.

Källor:
https://phys.org/news/2022-02-superbly-pterosaur-fossil-unearthed-scotland.html
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(22)00135-X

Bild ovan, rekonstruktion av pterodactyl (pixabay)

Fossil pterodactyl från kritalager, Solnhofen Tyskland. Även detta från en ung individ (wikipedia).

Läs mer om flygödlor

Flygkunniga flygödlor

Flygödlor, flamingor och koproliter

Katastrof med flygödleägg