Trumpetsnäcka användes som musikinstrument för tusentals år sedan

En trumpetsnäcka från stenåldern, som sedan upptäckten på 30-talet legat bortglömd på Naturhistoriska museet i Toulouse i Frankrike, har visat sig vara ett musikinstrument. Snäckan är klassificerad till den nutida arten trumpetsnäckor, Charonia lampas,

Snäckan hittades i franska Marsoulas-grottorna, kända för sina väggmålningar från stenåldern. Forskarna trodde vid upptäckten att den kunde ha tjänat som dryckeshorn. Men nu har arkeologerna tagit sig en närmare titt på snäckan, och sett att den modifierats för att fungera som musikinstrument. Bland annat har ett cirka 3,5 cm stort hål gjorts i spetsen, för att fästa ett munstycke. Snäckan har även dekorerats med hematit, ett rött pigment välkänt från målningarna i Marsoulas-grottorna. I bevarat skick kan snäckan göra tre toner som kommer nära ett C, ett D och ett Ciss.

Tillsammans med andra tidiga blåsinstrument visar fyndet att forntidens folk både behärskade musiken som sådan, samt att framställa instrument för att kunna att utöva den.

Källor:
https://phys.org/news/2021-02-year-old-seashell-oldest-manmade-instrument.html
https://advances.sciencemag.org/content/7/7/eabe9510
https://en.wikipedia.org/wiki/Charonia_lampas
https://en.wikipedia.org/wiki/Marsoulas_Cave

Översta bilden: Charonia lampas, en trumpetsnäcka i släktet Charonia. Fossilfynd från släktet har gjorts i marina lager, ner till krita, över hela världen (foto, wikipedia).
Bisonoxe från väggmålningarna i Marsoulas-grottorna i franska Pyrenéerna (foto, wikipedia).

Läs mer om gamla flöjter

Äldsta flöjterna