Sociala silkesapor

Silkesapor som får tjuvlyssna på andra silkesapors samtal, kan både förstå och fälla omdömen om andra apor, utifrån vad de hört. Det konstaterar en grupp forskare i en nypublicerad studie.

I studien använde sig forskarna av uppspelningar av samtal mellan andra silkesapor, samt en speciell kamera som mätte temperaturförändringar i apornas näsor, för att läsa av reaktionerna hos de apor som lyssnade. När aporna fick höra något negativt, som om en vuxen apa nekade en unge mat, sjönk temperaturen hos de apor som avlyssnade det hela.1-2

En tidigare studie visar att silkesapor är mycker artiga då de konverserar verbalt med varandra. Enligt forskarna i den studien handlar deras verbala kommunikation inte i första hand om varnings-signaler, försvar av sina territorium eller som del i några parningslekar. Utan det liknar mera ett kontaktskapande “småprat”, där de i ren artighet lyssnar på varandra utan att avbryta. De apor som forskarna studerade här satt gömda för varandra, och väntade in varandras läten innan de tog kontakt igen.3-4

Enligt Djurens värld (Förlagshuset Norden AB 1968) har silkesapor olika läten för törst – ett för vatten och ett annat för mjölk. Samt olika varnings-läten för olika djur, till och med för olika färger på djuren. Påpekas bör att uppslagsverket har några år på nacken, och huruvida det forskats vidare inom området är okänt för undertecknad.

Silkesapor – eller marmosetter – lever i Sydamerika och är klassificerade i bortåt ett tiotal olika arter. Likt andra kloapor (Callitrichidae), den primatfamilj silkesaporna sorteras under, är de ganska små. Deras kroppslängd är inte större än ca 20 – 30 cm, men svansen är upp till 40 cm lång. Allra minst är dvärgsilkesapan (Callithrix pygmea), som vid sidan av musmakin på Madagaskar, tillhör de allra minsta bland världens alla primater. Den har en kroppslängd på 10-15 cm och en vikt på 100 till 150 gram.

Studierna ovan gjordes på vit silkesapa, även kallad marmosettapa (Callithrix jacchus).

Källor:
1. https://www.sciencemag.org/news/2021/02/marmosets-eavesdrop-their-neighbors-and-judge-them-accordingly
2. https://phys.org/news/2021-02-marmoset-monkeys-eavesdrop-conversations-marmosets.html
3. http://www.nature.com/news/marmosets-prove-to-be-polite-conversationalists-1.13974
4. http://news.sciencemag.org/evolution/2013/10/scienceshot-marmosets-chat-we-do

Kloapor klassificeras i fyra olika släkten, där tamarinerna är det största med 17 olika arter. De övriga släktena, förutom silkesaporna, är lejontamariner och goeldisapor.

Dvärgsilkesapan är inte bara den minsta silkesapan, utan även, vid sidan av musmakin, minst bland alla primater.

Lejontamarinerna klassificeras i ett eget släkte, med fyra olika arter. Här vanlig lejontamarin(Leontopithecus rosalia) och svart lejontamarin Leontopithecus chrysopygus) .

Kejsartamarin (Saguinus imperator) och bomullshuvudtamarin (Saguinus oedipus), två av tamarinsläktets 17 olika arter. (Samtliga foton, pixabay.)

Läs mer om silkesapor

Artiga silkesapor