Sillkungen vid svenska västkusten

För några månader sedan rapporterade vetenskapslänken phys.org om att en så kallad sillkung spolats upp på land vid Mexikanska Golfen. Nu rapporterar man återigen på nämnda vetenskapslänk om ett fynd av denna jättefisk, dessvärre en död sådan. Fyndplatsen är dock för oss nordbor väl så intressant, då det rör sig om svenska västkusten, närmare bestämt Bovallstrand.

Det var en privatperson som upptäckte fisken då han gick ner till sin sjöbod en lördagsmorgon. Han kontaktade Havets Hus i Lysekil, som nu undersökt och omhändertagit den 3, 5 meter långa fisken. Allt tyder på att den dött ganska nyligen, då den  flutit iland. Gälarna var fräscha och fisken var för övrigt i väldigt fint skick. Längden kan låta imponerande, men är dock ganska liten för en sillkung som kan bli över 11 meter lång.

Sillkungar lever vanligen i djupa vatten och kommer sällan upp till ytan. Senast man såg en sillkung i svenska vatten var för över 130 år sedan. På Havets Hus funderar man nu på hur man bäst ska ta tillvara den unika fisken. Lämpligt nog har man här en utställning om “havsmonster”, som visar på otroliga djur som funnits i våra hav genom tiderna. Nog skulle sillkungen platsa på en sådan!

Källor:
http://www.physorg.com/news192876316.html
http://www.havetshus.lysekil.se/

Illustration, Wikipedia

Läs mer om sillkungen

Unika glimtar av sillkungen

Ännu en sillkung