En gång spindel alltid spindel

Den största fossila spindel som hittats hitintills har uppdagats i kinesiska juralager.1-3 Lagren är, enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan, daterade till 165 miljoner år. I samma lager som spindeln har man hittat fossil från bland annat dinosaurier, groddjur och insekter.4

Spindeln har klassificerats till det nutida spindelsläktet Nephila, en så kallad hjulspindel som bygger de cirkulära spindelnät vi så ofta ser i naturen. Välbevarade spinnvårtor på benen hos det nyupptäckta fossilet indikerar att även de forntida spindlarna tillverkade dessa nät.

Kroppen hos den fossila spindeln beräknas ha varit ca 2 cm lång, med ett benspann på ca 15 cm. De största nutida spindlarna i detta släkte blir ca 2, 5 och 4 cm, hos hannar respektive honor. Med benen mäter dessa ca 12,5 cm. De nät de spinner uppges dock tillhöra de största spindelnät som uppmätts. Betydligt större blir flera av de spindlar som inte bygger nät. De största finns bland fågelspindlarna, där de största är upp till 30 cm inklusive benen.

I samma lager som det nyupptäckta spindelfossilet har man tidigare hittat fossil av en annan spindel, som fått det vetenskapliga namnet Eoplectreurys gertschi. Spindeln uppges ha alla kännetecken som de nutida inom den spindel-familj den klassificerats till. Flera fossilfynd visar att dessa spindlar hade en större geografisk spridning i det förgångna. Idag känner man endast till de sistnämnda spindlarnas existens i Kalifornien, Arizona, Mexiko och Kuba.5

Spindlar från Nephila-släktet har en lite större nutida spridning. De lever i varma områden i Australien, Asien, Afrika och delar av Amerika.

Källor:
1. http://news.sciencemag.org/sciencenow/2011/04/scienceshot-jurassic-spider-not.html?ref=hp
2. http://rsbl.royalsocietypublishing.org/content/early/2011/04/16/rsbl.2011.0228.full.pdf+html
3. http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_silk_orb-weaver
4. http://en.wikipedia.org/wiki/Daohugou_Beds
5. http://www.wired.com/wiredscience/2010/02/spider-fossil/

Samtliga foton: Nutida spindlar från Nephila-släktet (foton, pixabay).

Läs mer om spindlar

Äldsta spindelväven

Spindeltråd

Spindelnytt