Stritar

Stritar är en lite rolig ordning i insektsvärlden. Som en slags gräshoppa eller syrsa, skulle man kunna säga – en ganska liten sådan! Fast de sistnämna tillhör hopprätvingar1 och stritarna halvvingar.2 Skillnaden häremellan överlåter jag åt läsaren själv att fördjupa sig i.

Hur som helst, så visar ett fossil från kinesiska juralager att forntida spottstritar parade sig på samma sätt som de nutida. Enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan är lagren där de fossila insekterna hittats daterade till 165 miljoner år.3-5

Ibland hittas intressanta fossil likt detta av en slump, vilket det knappast kan kallas i detta fallet. Nej, den forskare som hittat fossilen (Chungkun Shih), har under flera års tid letat metodiskt efter om några insekter bevarats som fossil under parningsakten. Efter att ha sökt igenom otroliga mängder av fossil, kan vi bara ana oss till hans glädje då han äntligen fann vad han sökte.  “Skam den som ger sig” brukar man säga, vilket passar mer än väl i det här fallet.

Nutida spottstritar är indelade i minst  2400 kända arter, med några arter även i Sverige. De svenska arterna har en kroppslängd på mellan 3,5 till 11 millimeter. Stritarna är dock större i tropikerna där de flesta arter finns. Det nypupptäckta fossilet är 15 mm långt. Som nymfer lever spottstritarna inuti ett skyddande skumhölje. Det är dessa som vi här i  Sverige ser på växtstjälkar under våren och sommaren, därav namnet spottstrit.

På engelska kallas de bland annat för “froghoppers” (grodhoppare). Också ett passande namn på de vuxna insekterna, då de kan hoppa så långt som upp till 70 cm, från den ena växten till den andra. Runt 100 gånger sin egen längd och med en accelerationshastighet på 4000 meter per sekund i kvadrat.

De övriga stritarna i insektsgruppen benämns på svenska lyktstritar, kilstritar, sporrstritar, spottstritar, puckelstritar och dvärgstritar. Även cikador eller sångstritar räknas hit, vilka gjort sig mest kända för sitt starka läte, som tillhör de starkaste ljud som frambringas av insekter. Alla stritar har dock ljudalstrande organ på bakkroppen.

Källor:
1. http://sv.wikipedia.org/wiki/Hoppr%C3%A4tvingar
2. http://sv.wikipedia.org/wiki/Halvvingar
3. http://news.sciencemag.org/evolution/2013/11/scienceshot-insect-sex-oldest-record
4. http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0078188
http://www.newscientist.com/article/dn24538-oldest-sex-fossil-shows-bugs-did-it-missionary-style.html#.Uns-6uJljF8
5. http://phys.org/news/2013-11-earliest-copulating-insects.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Spottstritar

IMG 5660IMG 6452 Foton: Gunnel Molén