Sköldpaddsfossil från Messel

Nio par sköldpaddor dog mitt under parningsakten, begravdes under sediment och blev till fossil. Dessa fossil har nu grävts fram vid tyska Messel, en liten ort känd bland palaeontologer över hela världen för sina fossilrika eocenlager.

Lagren ligger ca 60 meter ner i jorden i en nu nedlagd gruva. Tidigare har man här utvunnit oljeskiffer, järnmalm och brunkol. När detta inte längre var lönsamt var gruvan på väg att fyllas igen, men efter många turer runt detta är nu platsen deklarerad hos UNESCO som ett världsarv.

Det första fossilfyndet som gjordes i gruvan (år 1875) var av en krokodil och efter det har många intressanta och överraskande fossil hittats här. Utgrävningarna pågår fortfarande och rikliga mängder av fossil hittas kontinuerligt. Det rör sig om vitt skilda arter av däggdjur, reptiler, fåglar, fiskar, insekter och växter. Många av fossilen representerar arter som idag lever i andra delar av världen och i ett annat klimat än dagens Tyskland, som tropiska och subtropiska områden.

Tillbaka till sköldpaddsfossilen så säger  svenska vetenskapsradion då man rapporterar om fynden – “Vad som fick sköldpaddorna att dö under parningen utan att den avbröts är inte känt, men forskarna tror att de under akten kan ha sjunkit ner till en syrefattigare del av den sjö där de höll till.”
           
Tycker nog det låter som om någon större katastrof än så har inträffat, om tusentals djur och växter här har dött och blivit till fossil. Många av dem, dessutom mycket välbevarade. Bland dem nio par sköldpaddor som dött och begravts så snabbt att deras kroppar fortfarande sitter tillsammans i parningsakten.

Källor:
http://rsbl.royalsocietypublishing.org/content/early/2012/06/25/rsbl.2012.0361.full.pdf+html
http://news.sciencemag.org/sciencenow/2012/06/turtle-sexpreserved-for-the-ages.html?ref=hp
http://www.nature.com/news/sex-locked-in-stone-1.10850
http://en.wikipedia.org/wiki/Messel_Pit