Om gamla skor

Vad som sägs vara världens äldsta lädersko har hittats i Armenien. Tillsammans med andra föremål som hittats i en grotta, nära gränsen till Azerbajdzjan, har skon daterats till ca 5500 år. 1-2

Skon, som tillverkats i ett stycke kohud, är i mycket bra skick. Till och med de långa skosnörena, från skons spets och uppåt, finns kvar. Skon är dessutom fylld med gräs, som daterats till samma tidsperiod. Forskarna funderar över om det kanske kan vara dåtidens skoblock, som sätts in för att bibehålla formen på skon.

Dateringen är något äldre än den hos de skor som Ötzi, den så kallade “ismannen”, bar. En tjeckisk professor i skoteknologi lät för några år sedan återskapa Ötzis skor, för att sedan låta testa dem på långvandringar, upp till det pass i Alperna där han hittades.3 Förutom vattenhärdigheten visade det sig då att Ötzis skor i mångt och mycket fungerade bättre för sådana långvandringar än moderna vandringskängor. Bland annat hade de en mjuk höstoppning, som fördelade pressen på foten och motverkade skoskav.

Även i Israel har man hittat sandaler tillverkade av kohud, som tros vara lika gamla som den i Armenien. Men här har man ännu ingen säker datering. En ännu äldre datering, runt 7000 – 9000 år, har några sandaler från en grotta i Missouri i USA fått. Här är forskarna osäkra på materialet, men man tror att de möjligen kan vara tillverkade av läder.

Många arkeologiska fynd av skor har gjorts med senare dateringar än här. Men man har även gjort fossilfynd, som tyder på att människan använt skor på ett tidigt stadium. Kanske att den äldsta dateringen i den vägen kommer från Tianyuan-grottan utanför Beijing i Kina. Här har man hittat fossil, som daterats till ca 40 000 år, där tåbenens utformning visar att dessa formats av skorna.4

Dateringen och hur man kommit fram till den kan som vanligt diskuteras. Men just här kan vi nöja oss med att konstatera att människan på ett tidigt stadium var intelligent nog att tillverka de skor hon behövde på sina vandringar ut över världen.

Källor:
1. http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0010984
2. http://www.physorg.com/news195326766.html
3. Science 2003 vol 301 sid 43.
4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0305440307002476

Slitstarka skor behövs för långa vandringar. Även forntidens människor var skickliga nog att tillverka sådana skor. (Bild ovan, pixabay.)