Nya dinosauriefynd i Australien

Fossil efter tre nya dinosaurier har hittats i Australien. Fossilfynden i Australien har varit tämligen få och ofta fragmentariska. Ett dussintal arter är dock klassificerade sedan tidigare. Man har även hittat fossil från stora havsödlor som exempelvis Kronosaurus, en av de största havsödlor som funnits.

Ett av de nya dinosauriefynden har fått namnet Australovenator, efter den kontinent där den hittats. Den liknar Velociraptor men var större och kraftigare, omkring fem meter lång och ca två meter hög vid höfterna. De två andra är så kallade titanosaurier, som tillhör de stora sauropoderna. Båda beräknas ha varit 16 – 18 meter långa. Den ena var dock lätt byggd, ungefär som en giraff.   Den andra var massiv, mer lik en elefant eller flodhäst i kroppsbyggnaden. Flera fossil från både dinosaurier och andra djur, som ännu inte hunnit undersökas av forskarna, har hittats i samma geologiska formation – Winton Formation.

Australien är stort och rikt på sedimentära lager, och många fossil, från såväl djur som växter, har hittats här. Stora delar av de sedimentära lagren är dock ännu outforskade. Vi kan förmoda att de tre nyupptäckta dinosauriefynden knappast är de sista som kommit i dagen.

Källor:
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0006190
http://www.newscientist.com/article/dn17410-billabong-fossil-finds-end-australias-dinosaur- drought.html