Kea-papegoja behärskar sannolikhetslära

Papegojor gäller för att vara smarta. Smarta för att vara fåglar vill säga. Och det gäller nog för många, ja, kanske alla av de många olika papegojarterna.

Så ock kean på Nya Zeeland, vilket nyligen visades i en forskningsstudie. I studiens experiment fick några keor lära sig, att man fick godsaker om man valde svarta träbitar. Om man däremot valde bruna, så blev man utan. Fåglarna lärde sig snabbt att välja träbitar med rätt färg, kopplad till belöningen. När de sedan konfronterades med burkar fyllda av olika träbitar med båda färgerna, var de snabba även där att räkna ut i vilka burkar det var mest sannolikt att få de svarta bitarna. De lärde sig även att förstå om någon av forskarna var förknippad med de olika färgerna.

För övrigt är att säga om kean är att de, redan innan studien ovan, var kända för att vara intelligenta, aktiva och ovanligt lekfulla. De lever i bergen på Nya Zeeland – den enda papegojarten som lever i alpina områden. Keor är snabba och kraftfulla flygare, och kan flyga från botten av en dal upp till bergets snögräns på några minuter. Och så är de särskilt skickliga I att glida fram på bergsvindarna.

Källor:
https://www.nature.com/articles/s41467-020-14695-1
https://phys.org/news/2020-03-parrots-probability-stats-choices.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Kea

Foton, pixabay

Läs mer om papegojor

Fossil av största papegojan

Ljuv musik bland kakaduor

Papegoja från Sibirien

Fossil papegoja från Danmark