Katter som gillar vatten

Många katter ogillar vatten, mer eller mindre. Det finns dock några arter som trivs i ett vått element, och som anpassat sig utomordentligt väl till en sådan tillvaro. En av dem är den så kallade platthuvudkatten. Ett något tråkigt och slätstruket namn kan man tycka. Men just det platta huvudet är ett av denna katts främsta kännetecken, och från detta kommer dess latinska namn – Prionailurus planiceps.

Platthuvudkatten lever i tropisk regnskog i Malysia med närliggande områden. Den trivs bäst i träskmarker, vid floder och andra vattendrag, med fisk som huvudföda. Tyvärr är den starkt utrotningshotad. Under några år var den till och med listad som utdöd, men så hittades några individer som överlevt. Då platthuvudkatten är så sällsynt är dess levnadesvanor inte så kända. Men forskarna tror att de liknar dem hos fiskarkatten.

Även fiskarkatten älskar vatten och lever i vattenrika områden i tropiska och subtropiska regioner i Sydostasien. Bägge dessa katter har simhud mellan tårna. Fiskarkatten är dock större än platthuvudkatten, vilken är ungefär lika stor som en vanlig huskatt. Även fiskarkatten är numera starkt hotad, vilket till största delen beror på snabba förändringar i dess levnadsmiljöer.
Ett annat av Sydostasiens kattdjur är leopardkatten. Den håller alltid till i närheten av vattenansamlingar, och simmar gärna för att komma över floder eller för att jaga fisk. För övrigt trivs den i olika slags biotoper och finns i tropisk regnskog, barrskogar, på gräsland och i bergsregioner. Även den turkiska, så kallade van-katten, med sin vattetäta päls, är väl förtrogen med vatten.

Tilläggas bör att även mer välkända kattdjur som tigern gillar vatten, har utmärkt simförmåga och simmar över breda floder. Och att även vissa individer av våra huskatter både kan gilla, eller åtminstone tolerera vatten då och då. Att så många katter ändå ogillar vatten tros bero på att deras päls normalt är väldigt torr. Och om den snabbt blir genomblöt förlorar den sin isolerande förmåga. Något som katterna ovan med sina vattentäta pälsar inte lider av.

Källor:
http://www.newscientist.com/article/dn18410-zoologger-the-amphibious-asian-mystery-cat.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Flat-headed_Cat
http://en.wikipedia.org/wiki/Fishing_Cat
https://en.wikipedia.org/wiki/Leopard_cat
https://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Van

Foto ovan: Pixabay

Den turkiska van-katten (till vänster) och leopardkatten (till höger) är två av flera kattraser som är väl förtrogna med vatten (foton, pixabay).