Kardborre- och gummibandseffekt bakom fåglars flygteknik

Likt ett enkelriktat kardborreband! Så liknar forskarna vingfjädrarnas funktion i fåglars flygteknik, i en nypublicerad studie. Sedan tidigare är det känt att vingfjädrarna inte separeras av misstag eller av yttre påverkan. De går även lätt att anpassa och förflytta vid behov. När vingen sträcks ut hänger fjädrarna exempelvis ihop, för att sedan släppa lätt när vingen böjs tillbaka.

I den nya studien såg nu forskarna att överliggande fjädrar har hakar som passar in perfekt i motsvarande gropar i underliggande fjädrar. Detta gör att hakarna fäster i den riktning som behövs, och får fjädrarna att glida längs med varandra när vingen rör sig. Forskarna upptäckte även töjbara ledband vid fjäderrötterna. Ledband som fungerar likt gummiband, vilka håller ihop vingens yta under vingens rörelser – oavsett väder och vind.

Tillsammans med den beskrivna kardborreeffekten samverkar de töjbara ledbanden till designen hos fåglarnas flygteknik. Och fåglarna – ja, de bara flyger, utan att fundera över hur!

Källor:
https://science.sciencemag.org/content/367/6475/293.editor-summary
http://home.engineering.iastate.edu/~shermanp/AERE331/How%20feathers%20stay%20together%20Standord%201_17_20.pdf

Små eller stora fåglar – samma fantastiska vingkonstruktion och flygteknik hos dem alla (foton pixabay).

Läs mer om fågelvingar och fåglars flygteknik

Gammal fågelvinge

Vingar har alltid varit vingar

Överhettning hos kolibrin?

Muskelmassa hos kolibrier

Albatrossens fenomenala luktsinne

“Annas kolibri” gör ljud med stjärtfjädrarna