En av de mer speciella fåglar, som lever idag, är Hoatzin eller zigenarfågeln. Idag återfinns den enbart i vissa delar av Sydamerika, där den även hittats som fossil. Fossil har även hittats i Afrika, och nyligen gjordes ett fynd även i Europa. Så – en gång i tiden hade denna, lite annorlunda fågel, betydligt större spridning än vad forskarna tidigare trott.
Helt nytt är dock inte det europeiska fossilfyndet. Det hittades redan för över hundra år sedan i närheten av Paris. Men först nu har forskarna fastställt att fossilen kommer från en anfader till nutida Hoatzin.
Någon bra flygare är knappast Hoatzin, trots att den har stora, breda vingar. Speciellt med horatzins vingar är att de hos ungarna har klor, vilket gör dem till goda klättrare. Andra nutida fågelungar med klor är Turakon, en afrikansk gökfågel. Strutsen och vissa rallarfåglar har klor på vingarna även som vuxna individer.
Den kanske mest kända fågeln med klor på sina vingarna är Archaeopteryx, också en lite annorlunda fågel, som dessvärre är utdöd idag. Flera fossil av Archaeopteryx har hittats i Tyskland.
Källor:
http://phys.org/news/2014-01-south-american-hoatzins-europe.html
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00114-014-1144-8
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00114-011-0849-1
http://blogs.scientificamerican.com/tetrapod-zoology/2011/10/05/hoatzins-in-africa/