Fossil fiskfödsel

Tänk ändå – så snabbt fossil kan bildas! Det visar det ena fyndet efter det andra. Ett av de senaste fynden som visar detta är fossil av en fisködla, som hittats i Kina. Eller närmare bestämt av flera fisködlor, om palaeontologernas tolkning av fyndet stämmer.

Den tolkning som forskarna gör är att det är en hona med tre ungar, som dött mitt under förlossningen. En av fisködlans ungar är kvar inne i honan, en är utanför och en är halvvägs på väg ut genom hennes bäcken.

Fossilen har klassificerats som Chaohusaurus, en av de mindre fisködlorna. Den beräknas, efter tidigare fossilfynd, ha varit 70 – 180 cm lång och vägt omkring 10 kg. Fisködlor, eller Ichthyosaurier som det latinska namnet lyder, är en idag utdöd reptilgrupp som levde i haven. De har klassificerats till en mångfald olika familjer, släkten och arter. Forskarna tror att de liknade delfiner, men till skillnad mot dessa rörde de stjärtfenan i sidled. Vissa forskare har även lagt fram teorier om att de hoppade likt delfiner över vattenytan. Intressant tanke, men lite svårt att påvisa genom fossilen.

Att fisködlorna födde levande ungar är ingen ny upptäckt i forskarvärlden. Tidigare har man dock trott att de föddes med stjärten först, likt andra havsdjur som föder under vattnet. Om tolkningen av fyndet av Chaohusaurus i Kina stämmer, så visar det att – i varje fall denna fisködla – födde ungarna med huvudet först.

Källor:
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0088640
http://www.newscientist.com/article/dn25046-the-reptile-labour-that-lasted-248-million-years.html#.UvyXFbT-W38
http://phys.org/news/2014-02-ancient-reptile-birth-fossil.html