Flygödla blev fisk

En engelsk forskare, professor David Martill, blev kallad till en privat samlare i London, för att klassificera ett stort fossil. Ett fossil som samlaren trodde var en del av en skalle från en flygödla.1-2

Väl framme upptäckte forskaren att fossilen inte var från en flygödla utan från en fisk. Närmare bestämt från en kvastfening, och av dess inre organ – en lunga. Fossilen var inbäddad i fosforit från marockanska kritalager. Där hittades den ursprungligen i närheten av en flygödla, därav misstaget.

En besvikelse för samlaren, men till glädje för forskarvärlden. En brasiliansk forskare, dr Paulo Brito, expert på kvastfeningars lungor, kallades in för att säkerställa fyndet och blev överraskad över den onormalt stora lungan. Utifrån denna beräknades kvastfeningens längd till cirka fem meter. Tidigare fynd av fossila kvastfeningar har varit betydligt mindre, knappt metern långa. De största nutida kvastfeningarna blir som längst cirka två meter.

Den fossila lungan är inte det första fyndet som visar att forntida kvastfeningar andades med lungor.3-4 Nutida kvastfeningar lever på djupa vatten och andas med gälar. Men i varje fall en art har även en lunga. Även andra nutida fiskar, som lungfiskarna andas med både gälar och lungor, och kan således överleva även i syrefattiga vatten.

Tillbaka till fyndet av den fossila jättelungan så skänkte samlaren den till till forskarna. Och efter noggrann preparering har den nu återlämnats till Marocko, där den finns att beskådas i en samling på ett universitet i Casablanca. Det var för övrigt det första fossilet från en kvastfening som hittats i Marocko.

Källor:
1. https://phys.org/news/2021-02-enormous-ancient-fish-fossil-pterodactyl.html
2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019566712100015X?via%3Dihub
3. https://phys.org/news/2015-09-queer-fish-fossil-sports-lung.html
4. https://www.livescience.com/52178-ancient-fish-lung-development.html

Foto: Kvastfening på Naturhistoriska i Göteborg.

Läs mer om kvastfeningar

Kvastfeningen lever och mår bra

Ny kvastfening