Fluga med hökblick

“Han hade hökblick för om nån uniformsknapp var oknäppt eller två remmar var felkorsade.” Meningen är hämtad från “synonymer.se” som ett exempel på hur ordet hökblick används i dagligt tal.

Nu frågar sig forskarna om begreppet även kan användas om insekter och då på ett betydligt mer seriöst sett. I en studie, från universitetet i Sheffield, har forskarna nämligen funnit att bananflugor ser mer detaljerat än vad man tidigare trott. Man fann att flugornas ögon är utrustade med speciella celler under ögonens linser. Celler som reagerar väldigt snabbt på rörelser, vilket flugornas  facettögon inte har möjlighet att göra.

Med hjälp av ett specialkonstruerat mikroskop med inbyggd kamera kunde forskarna se hur dessa celler rörde sig extremt snabbt fram och tillbaka, och skapar högupplösta bilder av omvärlden. Återigen blir man fascinerad av komplexiteten och den rika utrustningen även hos de minsta djuren i skapelsen.

Källor:
https://www.sheffield.ac.uk/news/nr/insects-can-see-better-than-scientists-thought-1.727290
https://elifesciences.org/articles/26117

Kanske att även ögonen hos andra flugor, likt bananflugor, har speciella celler för rörelsemönster, vilket forskningen nyligen visat. (Foton: Gunnel Molén.)