En tidig van Gogh bakom grottkonst?

Användes samma teknik bakom forntidens grottkonst, som Vincent van Goghs och andra av nutidens celebra och skickliga konstnärer? En konstriktning vid namn pointillism, som utformades under 1880-talet.

Det hävdar några forskare som studerat några nyupptäckta kalkstensristningar, av mammutar och någon uroxe, som hittats i Frankrike och daterats till ca 38 000 år. Oavsett hur väl dateringen stämmer så bör det varit en bra bit innan 1800-talets konstnärer började återge sin omvärld på ett liknande sätt. Det innebär att istället för att blanda färgerna på paletten lägga ren färg i form av små punkter eller klickar på duken.

Konststilens främsta företrädare i modern tid är fransmännen Georges Seurat och Paul Signac, men flera andra kända konstnärer som exempelvis van Gogh använde sig av den. Kanske fanns där kända namn även under den så kallade Aurignacienkulturen, vars kultur de forntida konstverken tillhörde.

Deras namn lär vi aldrig få känna, men intressant nog finns några av deras verk bevarade till eftervärlden, och vittnar om att deras konstnärliga förmåga stod på samma nivå som våra dagars konstutövare.

Källor:
https://phys.org/news/2017-02-year-old-engravings-ancient-technique-seurat.html
https://phys.org/news/2017-01-anthropologists-uncover-art-masters38000-year-old.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Pointillism

Bild ovan: Självporträtt av Vincent van Gogh 1887, där han använt pointillism (wikipedia).