En hobbits ansikte

Ni minns kanske fyndet av Homo floresiensis. De fossila skelett-delar av en ovanligt liten människa som hittades på ön Flores i Indonesien. Och som på grund av storleken (eller kanske rättare sagt litenheten) fick smeknamnet hobbiten.

Sen dess har många forskningsstudier gjorts tillika med vetenskapliga publikationer. Och diskussionsvågorna har gått minst sagt höga, olika forskare emellan, om den lilla människans ursprung och plats i evolutionsteorins utvecklingsträd.

I en nyligen framlagd forskningsrapport har studien koncentrerats till “hobbitens” ansikte.   Studien har gjorts av tre forskare från det så kallade “upptäckarteamet”, dvs den forskargrupp som upptäckte fossilen, nu för tjugo år sedan. Och forskarna konstaterar att den lilla Floresmänniskans ansikte definitivt inte liknar en apas, speciellt inte det av en chimpans. Chimpanser har exempelvis inga kinder, vilket “hobbiten” hade – tydliga sådana.1

Studien stämmer väl med en annan, nyligen publicerad studie av Flores-människans ansikte. Antropologen Susan Hayes, som gjort studien, använde samma teknik som då hon hjälpt polisen att lösa kriminalfall. Resultatet blev ett överraskande familjärt ansikte, med något höga kindkotor, lite avlånga öron och en lite bredare näsa. Likt många av dagens asiatiska grupper. “Ansiktet ser överraskande modernt ut” anmärkte en forskare som fick ta del av resultatet.

Tillsammans med flera tidigare studier av själva fossilen, ger de nya ansikts-studierna en sammanfattande bild av Homo floresiensis som en helt normal människa – om dock en ganska liten sådan.

Källor:
1. http://phys.org/news/2013-07-ancient-indonesian-hobbit-apes.html
2. http://phys.org/news/2012-12-flores-hobbit-revealed.html