Coolt för koalor

Tätt tryckta till stammen sitter de där och sover om dagarna – koalorna! Och det är mestadels så vi ser dem på foton. Även om vi vet att de är aktiva på natten, kanske det är lätt att se dem som lite lata.

Nu visar en forskningsstudie att det inte enbart är av ren bekvämlighet som koalorna kramar trädstammarna, utan även för att kyla ner sig. Enligt studien kan trädstammarna vara sju grader svalare än luften. Och det visade sig också att koalorna pressade kroppen närmare stammen under varma dagar. Forskarna tror att trädstammarnas temperatur beror på att rötterna suger upp av grundvattnet, där solvärmen inte hunnit tränga ner.

Koalorna har för övrigt flera karaktärsdrag, anpassade till ett liv i träden. Ovanför bäckenet har de ett parti med särskilt tjock och grov päls vilket förhindrar att de glider ner från grenarna. Tummen och pekfingret kan hållas mot de övriga tre fingrarna, vilket tillsammans med stortån som kan röras oberoende av de andra, ger en bra gripförmåga. Och vassa klor hjälper dem till ett fast tag i eukalyptusträdens släta bark. Det träd vars löv utgör koalornas enda, egentliga föda.

Allt detta gör dem till utmärkta klättrare i de träd där de också, som forskarna nu visat, kan finna lite svalka under heta sommardagar.

Källor:
http://www.newscientist.com/article/dn25668-overheated-koalas-show-treehugging-is-cool-man.html#.U48ZDCgUorg
https://www.sciencenews.org/article/why-tree-hugger-koalas-are-cool
http://phys.org/news/2014-06-koala-cool-tree-hugger.html
http://rsbl.royalsocietypublishing.org/content/10/6/20140235.full.pdf+html

 

Vassa klor hjälper koalorna till ett fast tag i eukalyptusträdens släta bark. Och ovanför bäckenet har de ett parti med särskilt tjock och grov päls vilket förhindrar att de glider ner från grenarna. (Samtliga foton, pixabay.)

Läs mer om koalor

Koalans ”extra stämband”

Om koalor genom tiderna