Biograf från bronsåldern

Mot slutet av 1800-talet ägde de första biograf-föreställningarna rum, på olika ställen i världen. I varje fall om man ska tro uppslagsverken.

Nu föreslår dock österrikiska och brittiska forskare att detta hände betydligt tidigare i historien än så. Idén har man fått efter att ha studerat hällristningar från bronsåldern, ca 1000 – 4000 år före Kristus, på svårtillgängliga platser i Europa. De flesta har hittats i norra Italien. Man tycker sig då ha funnit att det inte bara rörde sig om avbildningar, utan delar av en audiovisuell föreställning. I synnerhet som dessa hällristningar hittats i grottor med speciellt bra eko.

Några rörliga bilder rör det sig givetvis inte om. Men bildern är återgivna i sekvenser som en animation och berättar en historia – precis som på bio, om man får tro dessa forskare. Nu är det just europeiska hällristningar som dessa forskare studerat, men kanske finns det liknande indikationer på andra håll i världen. Hällristningar och olika grottmålningar finns det som bekant gott om.

Forskarna som presenterat studien samarbetar nu med ett tyskt universitet i ett projekt. Där arbetar man med att genom modern datateknik göra rörliga bilder, som i en tecknad film, av bildsekvenserna från Europas forntida hällristningar.

Källa:
http://www.physorg.com/news197033960.html