Om björnens ursprung

Om björnens ursprung En DNA-analys som gjorts på björnfossil från Chauvetgrottan i Frankrike lägger björnens ursprung till 1,6 miljoner år bakåt i tiden. (Chauvetgrottan i Frankrike är annars mest känd för sina grottmålningar, där även björnar finns avbildade.) DNA- analysen visar att den forntida grottbjörnen (Ursus spelaeus) är en äldre anfader till dagens isbjörn och … Läs mer!

Fåglar bygger fantastiska konstverk

Lövsalsfåglarna (Ptilonorhynchidae) i Australien och Nya Guinea är kända för sina ståtliga byggnadsverk, som hannarna uppför för att imponera på honorna. Dessa lövsalar kan vara upp till två meter höga, där hannarna visar sina prydnads föremål och dansar för honorna i särskilda mönster. Några arter tillverkar till och med ”målarfärg” av fruktkött, murket trä eller … Läs mer!

Hörselnedsättning hos tornugglor?

Att tornugglor, likt andra ugglor, har en mycket god syn är känt sedan länge. Med väldesignade ögon, över två gånger större än den genomsnittliga fågeln med samma vikt, är tornugglans seende välanpassat till deras nattaktiva levnadmönster. En forskningsstudie, som kom för några år sedan, visar att tornugglan även har en nästan perfekt hörsel. Något som … Läs mer!