Varna flocken!

Likt en vaktpost i trädets topp sitter den där, den svart-vita skriktrasten (Turdoides bicolor), för att varna sin flock då den anar faror i närheten. Flocken kan då lugnt uppehålla sig i närheten och söka efter mat. Dessa små trastar behöver väl sin vaktpost då över 95% av deras tid går åt för att söka sin föda på marken, vilket gör dem särskilt utsatta för rovdjur.

En forskargrupp som studerat dessa skriktrastars beteende i Kalahariöknen i Kenya såg att de flockar som hade en hanne på vakt själva använde mindre tid att spana efter rovdjur. De spred också ut sig mer på öppna områden och ökade sina chanser att hitta bättre föda. “Vaktposten” själv utsätter sig dock för större fara och riskerar sitt eget liv för övriga fågelflockens säkerhet och tillväxt.

Den svartvita skriktrasten ingår i släktet skriktrastar (Turdoides), med ett trettiotal arter i Afrika och södra Asien. De flesta av arterna födosöker likt den svart-vita i ljudliga flockar.

Källor:
https://phys.org/news/2008-06-watchmans-song.html
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2009.0187

Foto ovan: Indisk skriktrast (foto, pixabay).

  

Några av de olika skriktrastarterna – brunskriktrast, grå skriktrast, indisk skriktrast och ljushuvad skriktrast (foton, pixabay).