Val med tal

Kan valar tala? Och tala som vi människor gör?

Ja, något åt det hållet tycks i varje fall vara möjligt om man får tro ett forskarteam i Kalifornien. Forskarna har analyserat en inspelning av en vitval som de misstänkte härmade människotal. Enligt forskarna skiljer sig ljuden från en vitvals vanliga ljud. Istället påminner de om mänskligt tal, i såväl frekvens som språkmelodi.1 -3

Att det finns andra djur som härmar människans tal är väl allom väl bekant. Papegojor lär vara de mest kända, men även andra fåglar som exempelvis så kallade härmfåglar och beostarar är välkända exempel. Bland däggdjur kan nämnas en föräldrarlös sälunge, som började härma den fiskare som tog hand om den.4 Samt en elefant i Sydkorea, som lärde sig vissa ord från sin elefantskötare.5 I de sistnämnda fallen skedde det spontant, utan särskild träning från människans sida.

Däremot har aldrig chimpanser kunnat lära sig några ord, hur intensiv träning som än lagts ned i försök att lära dem. Deras svalg och struphuvud är helt enkelt inte byggda för det. Vilket tydligen en hel del andra däggdjurs och även fåglars är.

Källor:
1. http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822%2812%2901009-3 (Även pdf-filen på hela originalartikeln finns tillgänglig här.)
2. http://phys.org/news/2012-10-whale-distinctly-human-like-voice.html (Här kan man lyssna på hur vitvalen låter.)
3. http://www.newscientist.com/article/dn22409-first-analysis-of-beluga-whale-mimicking-human-speech.html
4. http://mustelid.physiol.ox.ac.uk/drupal/?q=node/41
5. Science 2006 vol 314 sid 29.

Bilden ovan, beluga/vitval, foto pixabay