Frysta ögonblick

En liten hoppstjärt tog lift en bit med en dagslända, och var just på väg att frigöra sig och ta sig iväg på egen hand. Då omslöts de båda med flytande kåda och förblev fästa vid varandra tiderna igenom.

Det är i varje fall det scenario som forskarna tecknar, efter att ha studerat insekterna i en bit bärnsten, med hjälp av datortomografi. Hoppstjärten såg nämligen ut att just lossa de antenner den hakat fast i sländans ena vinge. Ett ögonblick, fruset – inte i sten, men – i kåda, stelnat till vad vi idag kallar bärnsten. Bärnstenen kommer från Dominikanska Republiken.1 – 2

Att smådjur liftar med lite större djur förekommer ofta idag. Några nutida observationer av hoppstjärtar och dagsländor finns dock inte. Hoppstjärtar är mycket små djur, som regel ett par mm långa. Och dagsländor lever under väldigt kort tid, från någon timma till några dagar, beroende på art. Så att göra några noggrannare studier faller sig inte alldeles lätt.

Ett tidigare fossilfynd med liftande hoppstjärtar finns emellertid dokumenterat från den baltiska bärnstenen. Där fann man fem hoppstjärtar som med hjälp av antennerna hakat fast sig i en rad  på benet av en lockespindel.3 Andra fossilfynd som gjorts av smådjurs beteende att lifta med större djur har ofta rört sig om löss. För några är sedan gjordes ett lite annorlunda fynd, även det i den baltiska bärnstenen, där man fann en lus som liftade med en spindel. Då nutida löss liftar sig fram är det som regel med andra insekter, inte med spindlar.4 – 5

Att man funnit få liknande fossilfynd som nämns ovan behöver kanske inte betyda att beteendet var ovanligare i forntiden än vad det är idag. Kanske handlar det mer om att de småkryp det gäller varit svåra att kunna se i detalj. Med datortomografins hjälp hoppas nu forskarna att göra alltfler upptäckter av småkryps beteenden i det förgångna.

Källor:
1. http://phys.org/news/2012-10-million-year-old-amber-specimen-reveals-unknown.html
(I videon i länken ser man insekterna i detalj.)
2. http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0047651
3. Poinar GO Jr (2010) Swinging springtails: Phoretic behavior in fossil Collembola. P. 183–184 in: Fossil Behavior Compendium, Boucot AJ & Poinar GO Jr (eds.) CRC Press, Boca Raton.
4. http://rsbl.royalsocietypublishing.org/content/early/2011/11/04/rsbl.2011.0923
5. http://news.sciencemag.org/sciencenow/2011/11/scienceshot-a-44-million-year-old.html?ref=

Nutida hoppstjärtar, foton pixabay