Trollsländans flygteknik

Vi är många som fascineras av trollsländan. Denna luftens fyrvingade akrobat som så lätt rör sig över sommarängar och stilla vattendrag, så snabbt att vi knappt hinner uppfatta dess rörelser.

Trollsländan har en otrolig förmåga att blixtsnabbt kasta sig åt sidan, röra sig uppåt, sväva fritt i luften och sedan omedelbart ändra riktning. Den kan komma upp i en flyghastighet av över 50 km i timmen, och rör sig ibland över stora avstånd. Man känner till sländor som flugit 300 km över vatten.

Forskarna tror att energin till den avancerade flygtekniken kommer av att sländan kan röra sina fyra vingar oberoende av varandra. De flesta insekter har endast ett vingpar, och även hos de som är utrustade med två par synkroniseras dessa med varandra.

Det har varit en vanlig uppfattning bland forskarna att trollsländans ena vingpar mest haft någon evolutionär fördel i det förgångna. Men en senare studie visar att den nutida flygtekniken kan vara effektivare än vad man tidigare trott.

Trots skörheten hos framför allt vingarna, finns det ändå många trollsländor bevarade som fossil.Den enda egentliga skillnaden man kan se mellan fossila och nu levande arter är att vissa av de forntida var så mycket större.

Källor:
Djurens Värld, Förlagshuset Norden AB 1972.
Fenton & Fenton “The Fossil Book”, Doubleday 1989.
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/09/070924142926.htm