Sengångaren ingen slöis

Sengångaren är inte särskilt ”sen”, eller som det engelska namnet ”sloth” antyder – någon slöis. Åtminstone inte då den får leva i frihet. Det visar ett forskningsprojekt, där forskarna studerat hjärnaktiviten under sömn hos några sengångare i Panamas regnskogar.

Tidigare sömnstudier har gjorts på sengångare i fångenskap. Där sov djuren under ca 16 av dygnets 24 timmar, vilket kan tyckas göra sengångaren till det perfekta djuret för sömnstudier. I den nya studien utrustade forskarna några sengångare i frihet med olika typer av mätinstrument för att mäta hjärnaktiviteten.

Efter knappt en vecka kunde man konstatera att fria sengångare sover ungefär 6 timmar mindre per dygn än sengångare i fångenskap. Ingen större skillnad gentemot flera andra däggdjur, vill säga. Å andra sidan är det många däggdjur, om inte de flesta, som blir betydligt slöare i djurparker än ute i det fria. Så sengångaren är inte ensam om det heller.

Sengångarna hänger alltså inte upp-och-ner i sina tropiska träd och sover mest hela tiden, för att äta något blad emellanåt. Visst tillbringar de sin mesta tid uppe i träden, där de genom sitt goda luktsinne kan lukta sig till vilka grenar som är ruttna, respektive hållbara. Men när de  flyttar sig omkring bland dessa i sökande efter frukt går det inte snabbare än cirka 0,5 km i timmen. Samma hastighet har de då de ibland går ner på marken.

Sengångarna simmar dock snabbare än så, både bröst- och ryggsim och de kan simma bortåt en kilometer åt gången. Sin goda simförmåga har de bland annat nytta av då områden de lever i översvämmas.  De kan då  relativt säkert förflytta sig mellan träden.

Återstår att se om den nya forskningen kan skingra myterna om sengångaren, som endast slött hänger upp och ner i träden, än om dessa myter kommer att kvarstå för kommande släkten.

Källor:
Biology Letters 2008 vol 12 sid 229-244, Lesku et al ”Sleep Medicine Reviews” –
http://rsbl.royalsocietypublishing.org/content/4/4/402.full.pdf
http://www.newscientist.com/article/dn13891-wild-sloths-are-no-sleepyheads-after-all.html? DCMP=ILC-hmts&nsref=news2_head_dn13891
http://www.physorg.com/news129968348.html