Samma flygdrake då som nu?

För över 200 miljoner år sedan, enligt evolutionsteorin, levde en liten ödla, som av dagens forskare fått namnet Kuehneosaurus. Man tror att den använde sina så kallade “hudsegel” till att glidflyga från träd till träd.

Sedan försvann Kuehneosaurus, utan att lämna några ättlingar efter sig. Den slutsatsen bygger på att fossil efter dessa  flygödlor endast hittats djupt ner i de fossila lagren, men saknas i de övre. Fossilen har hittats i England och New Jersey, USA. Det lite märkliga är dock att det idag glider omkring andra små ödlor, ganska lika Kuehneosaurus. Dessa nutida flygdrakar, som de kallas på svenska, lever i de tropiska skogarna i Sydostasien, förutom ett par arter i Australien.

Den bäst kända av dagens flygdrakar heter Draco volans. Den blir ett par decimeter  lång och kan glidflyga sträckor på 10-20 meter. De breda hudvecken bärs upp av uppfällbara revben. Hudseglet hålls hopfällt så länge ödlorna vilar eller rör sig inne bland träden, då även mycket av deras färger är dolda. Så snart de glider fram i luften skimrar de likväl i otroligt praktfulla färger. Man kan kanske förmoda att även forntidens små glidflygare bjöd på en lysande färgprakt.

Inte utan än att man funderar över likheten mellan forntidens Kuehneosaurus och nutidens Draco Volans. Månntro där ändå kan finnas ett samband?

Källor:  Djurens Värld nr 7,  Förlagshuset Norden AB, 1973.
Fenton & Fenton “The Fossil Book” 1989.
http://www.newscientist.com/channel/life/dn11411-ancient-lizard-extended-its-rib-bones-to-glide.html