Om kapucinapor

Kapucinapors skicklighet i att använda verktyg har forskarvärlden känt till sedan länge. Även deras noggrannhet att välja just de rätta verktygen. I första hand gäller det de stenar de använder för att öppna skalet på olika slags nötter.1- 3 Men man har även sett kapucinerna använda pinnar för att komma åt innehållet i kajmanägg.

I en nyligen publicerad studie från Brasilien visar forskarna att kapucinapornas bruk att öppna nötskal med stenar inte är något nytt. På en plats, under ett cashewträd, där nutida apor bankar upp cashewnötter med stora stenbumlingar, har man hittat stenar en bit ner i jorden. Stenar med spår av cashewnötter och är tydliga spår att ha använts på samma sätt som dem kapucinerna använder idag. Forskarna bedömer dessa stenar vara minst 700 år gamla.5 – 7

Andra apor som använder verktyg är makaker och chimpanser. Men även flera andra inom djurvärlden använder olika former av redskap. Ett är havsuttern, som använder just stenar för att knacka bort snäckor från havsbottnen, öppna skalen på dessa och som städ på bröstet för att slå emot. Bland fåglar har kråkfåglar visat sig särskilt skickliga – de kaledoniska är smått legendariska – och till och med fiskar har setts använda redskap.

Källor:
1. http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822(08)01624-2
2. http://www.newscientist.com/article/dn16426-nutcracking-monkeys-find-the-right-tool-for-the-job.html
3. https://www.newscientist.com/article/dn27445-capuchin-monkeys-rival-chimps-as-highly-skilled-nut-crackers
4. https://www.newscientist.com/article/dn28522-capuchin-monkeys-use-sticks-as-shovels-to-dig-out-caiman-eggs
5. http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822(16)30541-3
6. https://www.newscientist.com/article/2096664-monkey-stone-tools-in-brazil-pre-date-discovery-of-americas/
7. http://phys.org/news/2016-07-monkeys-brazil-stone-tools-hundreds.html

Läs mer om kapucinapor i https://www.dinosaurier.nu/en/node/173