Om grodors mångfald

Nya upptäckter inom skapelsen mångfald publiceras återkommande i den vetenskapliga litteraturen. Och såväl nya som gamla upptäckter visar på en häpnadsväckande variationsrikedomen, även inom en och samma djurgrupp.

En av de senaste upptäckterna är av en groda som föder grodyngel, efter parning och en inre befruktning.1 Det sistnämnda är nu inte en helt ny upptäckt, och att några få grodarter föder fram smågrodor, som är ganska långt utvecklade smågrodor. Till skillnad mot att honorna hos de flesta grodarter lägger ägg, som sedan befruktas av en hane.

Hos en liten grodart, som lever högt uppe i alperna, kommer helt färdigutvecklade små grodor ut ur äggen. Till skillnad mot grodyngel som hos andra arter.2 Men den nyupptäckta arten är den enda groda, som forskarvärlden nu känner till, som föder just grodyngel. Grodan har sin hemvist på den indonesiska ön Sulawesi.

Om nu inte den nyupptäckta grodarten skiljer sig så dramatiskt från redan kända grodor, så är det värt att notera mångfalden hos redan kända grodor. Ta till exempel en horngroda i Borneo som visat sig andas utan lungor, och istället enbart andas genom huden.3 Sen finns de så kallade flyg- eller trädgrodorna, må vara att de endast glidflyger. Några grodor är extremt giftiga, medan andra är ätbara. Och går vi till storleken så finns där också en väldig mångfald. Den minsta, som upptäcktes ganska nyligen på Papua Nya Guinea, uppges vara 7,7 mm.4 Medan Goliatgrodan, i Ekvatorialguinea och Kamerun, kan bli över 30 cm lång och väga över 3 kg.5

Anura är grodornas vetenskapliga gruppnamn, eller ordning, som indelas i ett 50-tal familjer och ca 5000 olika arter. Så nog finns där en mångfald bland groddjuren alltid. Även om vi just här i Sverige har knappt tiotalet arter, som allesammans är fridlysta.

Källor:
1. http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0115884
2. http://www.science20.com/news_releases/noblella_pygmaea_dwarf_elfin_forests
3. http://phys.org/news126790916.html
4. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0029797
5. http://en.wikipedia.org/wiki/Goliath_frog

Foton, pixabay