Nya rön om pirålen

Det låter kanske lite otrevligt med asätare. Men det skulle vara ännu otrevligare om de inte fanns, och tog sig an självdöda djur och även en del dito växter. Ofta tänker vi på större djur i sammanhanget, som gamar och hyeoner i de afrikanska ödemarkerna. Men även mindre fåglar som kråkor och korpar gör ett bra jobb när det gäller att rensa upp i naturen. För att inte tala om en massa måkryp som flugor och skalbaggar.

Även haven har sina asätare. En av dem är pirålen. Denna lite märkliga fisk (i vissa uppslagsverk klassificeras de endast som fiskliknande) som saknar fjäll, käkar och ryggkotor. De äter sig in i döda djur, som exempelvis valar, och äter sig sedan ut igen. Nu har forskarna upptäckt att pirålen inte bara äter genom munnen. De kan även ta upp näringsämnen genom huden och gälarna från den döda djurkroppen. Det är första gången som forskarna kunnat visa att något ryggradsdjur tar upp näringsämnen på det sättet.

Pirålen tillhör gruppen rundmunnar, en grupp käklösa fiskar, som hittats ganska rikligt av som fossil. Jämte nejonögat är pirålen den enda rundmunnen som finns kvar i våra vatten idag.

Källa:
http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/early/2011/02/23/rspb.2010.2784.abstract