“Ny” pekingmänniska

En tand som hittades i några bortglömda lådor på Evolutionsmuseet i Uppsala gav nyligen genklang i den vetenskapliga världen. Tanden – en hörntand – visade sig nämligen komma från pekingmänniskan. Tillresta experter från Kina var snart på plats och bekräftade äktheten av fyndet.

Materialet i lådorna kommer från svenska expeditioner till Kina i början av 1900-talet. Under den era då de berömda fossilen av pekingmänniskan hittades, var det svenska palaeontologer som var först på plats med utgrävningar i Kina. Dessa första berömda fossil av pekingmänniskan försvann sedan under mystiska omständigheter under andra världskriget. De har sedan aldrig hittats igen, bara avgjutningar finns kvar.

I forskarvärlden är man numera ense om att fossilen från pekingmänniskan kom från Homo erectus. Fossil från denna folkgrupp har hittats i Afrika, Asien, Australien och även några på gränsen mellan Europa och Asien. En del av skeletten är ganska välbevarade, och forskarna har sett att ifrån halsen och ner ser de ut ungefär som de flesta av oss. De hade dock grövre ansiktsdrag, som ögonbrynsbågar och en liten utbuktning eller benkam på bakdelen av huvudet. Alla dessa drag finns även representerade hos nutida människor.

Den tand man nu hittat i Uppsala kommer från samma plats i det grottsystem i Zhoukoudian, där man hittade de försvunna fossilen av pekingmänniskan. I samma grottsystem har även många andra fossil-fynd gjorts, bland annat fynd av nutida människor.

Tillbaka till lådorna i Uppsala, så glömdes några av dessa av en eller annan anledning bort, sedan de fraktats hem från de kinesiska expeditionerna. Men nu har man alltså hittat igen dem, inklämda i en källare bakom lysrör och utegrillar. Lådorna innehåller ett digert material, som det kommer att ta årtionden att gå igenom. Arbetet har påbörjats i samarbete med den kinesiska vetenskapsakademin.

Originalen till de första fynden av pekingmänniskan är fortfarande försvunna.

Källor:
http://www.physorg.com/news/2011-05-unique-canine-tooth-peking.html
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/05/110525214316.htm
http://svt.se/2.58360/1.2419270/utskriftsvanligt_format?printerfriendly=true