Minsta dinosaurien

I södra England har en av de minsta dinosaurier som hittats hitintills kommit i dagen. Enligt forskarna var den kanske så stor som en brödlimpa eller en fot, och vägde ca 200 g. Såväl måtten av brödlimpa som fot kan vara något osäkra, men det nämns också i rapporteringen att dinosaurien troligen var någonstans mellan 16 och 40 cm lång.1-2

Anledningen till den något osäkra beräkningen är att det enda man funnit av dinosaurien är en liten halskota, blott 7,1 mm lång. Forskarna menar sig dock vara säkra på att det rör sig om en vuxen individ, troligen från en maniraptor. Maniraptor är ett samlingsnamn på en stor grupp dinosaurier, där samtliga var tvåbenta och så kallade “tågångare”. Den nyupptäckta maniraptorn har fått arbetsnamnet “Ashdown maniraptoran”, efter fyndplatsen.

Om dinosaurien var så liten som 16 cm lång, bör den nog ha varit bland de allra minsta som funnits. Det som tidigare sagts vara de minsta fotavtryck som hittats från någon dinosaurie var ca 1,5 cm. Dessa grävdes fram för en tid sedan i Syd-Korea.3 Om den nyfunna maniraptorn i England var ca 40 cm kan man nog säga bland de minsta. De engelska forskarna hoppas nu hitta mer fossil från “Ashdown maniraptoran”, så att man kan få fram mer kunskap om utseendet och andra fakta.

Tillbaka till storleken så var  många dinosaurier ganska små, mindre än människor. De här allra största giganterna hörde till undantagen, men får den största uppmärksamheten för att det är så spekulativt. Och det är kanske inte så konstigt.

Källor:
1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195667111000334
2 .http://www.physorg.com/news/2011-06-archeologists-smallest-mesozoic-dinosaur.html
3. Cretaceous Research 2008 vol 29 nr1sid 115-130.