Kolibrins hjärna unik

 Kolibriers unika flygförmåga och skicklighet att stå helt stilla i luften är vida omvittnad och beundrad.

I en nyligen framlagd forskningsstudie har ett forskarteam lagt fram en förklaringsmodell till kolibrins briljanta teknik, även vid födointag. Genom att jämföra aktiviteten i hjärnans nervceller hos kolibrier och zebrafinkar såg man att aktiviteten fungerade olika mellan de båda fågelarterna.

Bland annat upptäckte forskarna att nervcellerna hos kolibrin – till skillnad mot  zebrafinkarna – reagerade mest på synintryck där det var snabba rörelser inblandade. Forskarna såg också att kolibrins nervceller i en viss del av hjärnan reagerade ungefär lika mycket på synintryck från alla olika riktningar, och inte från vissa specifika håll. I forskningsstudier som rör andra ryggradsdjur har nervcellerna från dessa reagerat mest från något specifikt håll.

Forskarna drar härav slutsatsen att detta borde underlätta för kolibrin att parera mindre rörelser och justera sin position i luften. Något som kan vara till hjälp när de dricker nektar eller jagar insekter vid tillfällen då de står helt stilla i luften.

Källor:
http://phys.org/news/2017-01-hummingbirds-motion-unexpected.html
http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/47933/title/How-Hummingbirds-Sense-Movement-While-Hovering/
http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822(16)31394-X

Foton, pixabay

Läs mer om kolibrin i

Kolibrins tunga


https://www.dinosaurier.nu/nyheter/annas-kolibri-g%C3%B6r-ljud-med-stj%C3%A4rtfj%C3%A4drarna