Gammal spännande frukt

IMG 2354 Potatisväxtfamiljen (Solanaceae) är ett stort och variationsrikt släkte, och innehåller mycket mer än bara potatis. Till de mer kända familje-medlemmarna hör tomat, aubergine och paprikaväxter. Men för övrigt har forskarna klassificerat omkring 2000 olika arter, indelade i över 90 släkten.

En för många av oss omtyckt medlem är physalis, som även den finns i flera olika varianter. En av dessa, även benämnd tomatillos, har nyligen hittats som fossil i Patagonien. Fyndet består av två fossil – drygt 2 cm stora – där det sköra, pappersliknande omhöljet kring frukten är det mest välbevarade. Men i båda fossilen kan man även se den runda bär-liknande frukten, numera omvandlad till kol.

“Det är som ett omöjligt fossil”, säger en av forskarna bakom studien.  “Att någonting så skört som den här pappersliknande strukturen kan bevaras…”

Klipporna som tomatillo-fossilen hittats i är, enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan, daterade till 52 miljoner år. Det är en ca 40 miljoner år äldre datering än tidigare physalis-fossil, och äldre än någon datering på fossila potatisväxter.

Källor:
http://science.sciencemag.org/content/355/6320/71
http://www.sciencemag.org/news/2017/01/video-tomato-ancestor-evolved-50-million-years-ago-near-antarctica
http://phys.org/news/2017-01-south-american-fossil-tomatillos-nightshades.html
https://www.sciencenews.org/article/tomatillo-fossil-oldest-nightshade-plant

IMG 2361IMG 2356

Det sköra höljet hos physalis, som hittats som fossil, visar hur snabbt fossilbildningen gått till. (Nutida physalis, foton: Gunnel Molén.)