Jättefisk i sydamerikanska vatten

Att valhajen är världens största fisk är nog allom väl bekant. En jättefisk som rör sig i de stora havsdjupen, och där de största exemplaren blir runt 10 meter långa.

Men även i sötvatten rör sig stora fiskar, som exempelvis arapaiman som hör hemma i  Amazonfloden och andra sydamerikanska floder. Jämfört med valhajen är den kanske liten. Men de största exemplaren sägs kunna bli upp till 4,5 meter, så någon småfisk är det knappast fråga om. Då arapaiman ofta fiskats för intensivt är dock den vanligaste storleken på fullvuxna fiskar omkring två meter, med en vikt på ca 200 kg.

Trots storleken simmar arapaiman elegant, en vacker fisk med skimrande olivgröna fjäll med klarröda kanter. Hos de bakre fenorna och stjärten blir det röda allt starkare, för att slutligen bli helt klarrött. Simblåsan är stor och tjänstgör som lunga, med ett stort antal kapillärer. På grund av andningssystemet behöver fisken komma upp till ytan regelbundet för att andas in luft.

Arapaiman klassificerades länge som en en enda art – Arapaima gigas – men numera är släktet uppdelat i flera olika arter. Delar av en fossil fiskskalle, som hittats i miocenlager i Columbia, har av forskarna klassificerats som nära besläktad med A gigas. Trots dateringen på fossilens gologiska ålder har fisken inte förändrats nämnvärt, och benämns i Sydamerika som ett levande fossil.

Källor:
Djurens värld Band 6, Förlagshuset Norden AB 1973
https://en.wikipedia.org/wiki/Arapaima_gigas#cite_note-fishbase-4
https://en.wikipedia.org/wiki/Arapaima
https://www.jstor.org/stable/2388468?seq=1#page_scan_tab_contents