Intelligenta och glada grisar

Skator, delfiner, elefanter och några apor – alla känner de igen sin egen spegelbild. Kanske finns det fler djur som gör det, men att just dessa har denna självmedvetenhet har dokumenterats i olika forskningsstudier.

Nu har turen kommit till grisar, tama sådana.* Nåja, medvetna om den egna spegelbilden har nu ännu inte grisarna visat sig vara, men väl om sin omgivning. De grisar som var involverade i studien fick se äppelskivor och annan lockande grisföda serverad i välkända mathoar inne i en spegel. De lyckades då snabbt lokalisera var maten fanns i verkligheten. Sju av åtta grisar klarade detta på mindre än en minut. Detta trots att maten var dold bakom en skiljevägg, och en fläkt tog bort lukten av maten.

De engelska forskarna, som studerat grisarna, hoppas nu att forskningsresultaten kan bidra till att ge grisarna en bättre behandling inom matindustrin. Detta borde dock alltid vara en självklarhet, oavsett djurens intelligens.

Att grisar är nyfikna, och även glada djur, visas i andra forskningsresultat. Åtminstone om de stimuleras till det. De kan då ge prov på ett betydligt positivare känsloliv och våga anta utmaningar på ett helt annat sätt än ostimulerade grisar. De sistnämnda blir mest passiva och misstänksamma. Experimenten som ligger bakom dessa fakta har gjorts på ett engelskt lantbruksuniversitet.2-3

Osökt går tanken på den högst stimulerade griseknoen i Astrid Lindgrens berättelse “Emil i Lönneberga”. När lilla Ida påpekade att “griseknoen tycker det är roligt” med anledning av Emils alla träningsexeperiment invände pappan att “grisar ska inte ha roligt”. Nu har vetenskapen ställt sig på Emil och Idas sida och visat att pappan hade fel.

Källor:
1. http://www.newscientist.com/article/mg20427294.300-give-a-pig-a-mirror-and-itll-find-its-di nner.html
2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003347209003571?via%3Dihub
3. http://www.sciencedaily.com/releases/2010/07/100727201515.htm

* Vildsvinet är samma slags gris som tamgrisen, men här har ingen forskning gjorts så långt undertecknad känner till.

Bild ovan, pixabay.