I sandöknen lever sandkatten

Sandkatt kallas ett litet kattdjur som funnit sig väl tillrätta i några av Afrikas sand- och stenöknar. Varav den även fått namnet ökenkatt. Felis margarita är det vetenskapliga namnet. Felis är det släktnamn den delar med ett tiotal andra mindre kattarter. Bland annat tamkatten (Felis catus) och vildkatten (Felis silvestris), för att nämna de mest kända arterna.

Artnamnet margerita har sandkatten fått efter general Jean-Auguste Margueritte, som var ledare under en expedition i norra Sahara 1855/1856 då sandkatten först upptäcktes. Kattens egentliga upptäckare vår dock den franske naturforskaren Victor Loche.

Sandkattens ganska så tjocka päls, som skyddar mot både hetta och kyla, har en sandliknande färg som utgör ett bra kamouflage i öknarna. I kalla regioner blir pälsen längre till vintern. Pälsen är extra tjock under tassarna, med hår mellan tårna som skyddar mot den heta ökensanden. Tassarnas tjocklek hindrar även katten från att sjunka ner i sanden.

En annan anpassing till ökenklimatet är sandkattens stora öron med långa hår som hindrar sand från att komma in i innerörat. Den är inte heller särskilt beroende av vatten – hittar den vatten så dricker den, men för övrigt räcker det med den vätska den får i sig tillsammans med födan. Sandkatten är mycket skicklig då det gäller att gräva, och gräver sig lyor under sanden. Där vilar och sover de, och där föder honorna sina ungar.

Sandkatten är ett fint exempel på vilka rika anpassningsmöjligheter, till olika klimat och miljöer, som finns nedlagda hos djuren.

Källor:
https://academic.oup.com/mspecies/article/47/924/63/2609388
https://nationalzoo.si.edu/animals/sand-cat
https://en.wikipedia.org/wiki/Sand_cat

Foto ovan, sandkatten

Vildkatten (Felis silvestris), som indelas i flera underarter, lever i många olika slags miljöer i Europa, Asien och Afrika.

En annan art i Felis-släktet är Pallaskatten (Felis manul) som lever i höga bergsområden i Centralasien.

Övriga arter i Felis-släktet är deb kinesiska ökenkatten (Felis bieti), djungelkatten (Felis chaus), den svartfotade katten (Felis nigripes) och tamkatten (Felis catus) med flera underarter.