Hud och fotavtryck från minidinosaurie

Att hitta fossila mjukdelar från dinosaurier är på inga vägar lika vanligt som att hitta ben och fotavtryck, men det händer. Ett exempel på detta är hud som hittats i Sydkoreas kritalager. Hud som av forskarna beskrivs som extremt välbevarad.

Avtrycken av huden hittades tillsammans med fotavtryck av den hitintills minsta dinosaurie man känner till – Minisauripus. Det är en dinosaurie som är mindre än tjugo cm, med fotavtryck på två och en halv cm. Fyndplatsen i Korea var den tionde med fotavtryck av Minisauripus, men den första där något av huden finns bevarad.

Fotavtrycken har avsatts i ett tunt lager lera, tillsammans med regndroppsmärken, vilket indikerar att det regnade rejält vid tillfälligt. Ett av fotavtrycken sitter rakt ovanpå ett av dessa droppmärken. Fotavtrycken och droppmärkena har sedan täckts över av ett lager lera, där de snabbt förstenats och bevarats som fossil. Det är som sådana de upptäcktes av det forskarteam, som sedan beskrivet dem i en forskningsstudie.

I samma geologiska formation i Sydkorea, den så kallade Jinju formationen, har forskarna hittat ett flertal andra fossil, som däggdjur, grodor och ödlor.

Källor:
https://phys.org/news/2019-04-perfectly-dinosaur-skin-korea.html
https://www.nature.com/articles/s41598-019-38633-4

Bild ovan, från de koreanska bergen (pixabay).