Gröt och grönsaker i neandertalarnas kost

Forskningsstudierna om neandertalarna som vanliga, intelligenta människor med ett avancerat levnadssätt blir allt flera.

En av de senaste pekar på att de gjorde gröt på vete och råg. Det visar en studie på tandsten, som innehåller mikroskopiska spår av dessa sädesslag. Dessutom visar de tecken på att de kokats. I tandstenen, som kommer från fossil som hittats i Irak och Belgien, finns även spår av andra växter, bland annat dadlar och ärtväxter.

Det är nu inte första gången som fossilen visar att neandertalmänniskan hämtade sin mat från växtriket. Även fisk ingick i födan. Den nya studien är ännu ett belägg för att neandertalarna behärskade elden, samt hade förstånd att göra hårda växtdelar mer tuggvänliga genom att tillaga dem. Detta oavsett om dessa växter hittades i västeuropas mer kylslagna delar eller i ett varmare medelhavsklimat. Det är givetvis ingen motsättning mot att de även åt kött, som även detta bör ha tillagats på olika sätt, förmodligen ofta tillsammans med växter av olika slag.

Bilden av neandertalmänniskan som den skränande vilden, som enbart levde av kött, är inte bara på väg att försvinna ut ur kulisserna. Dörren håller definitivt på att stängas bakom henne.

Källor:
http://www.pnas.org/content/early/2010/12/17/1016868108
http://www.physorg.com/news/2010-12-neanderthals-ate-veggies.html

Foto ovan, pixabay