Fotavtryck bland diamanter

I en av världens största diamantgruvor, Catoca-gruvan i Angola, har ett flertal fossila fotavtryck kommit i dagen. När fotavtrycken upptäcktes fick gruvdriften avbrytas till en tid, för forskningens skull.

Fotavtrycken, som enligt forskarna kommer från dinosaurier, krokodil och däggdjur, har hittats inom ett relativt litet område. Däggdjuret beräknas varit av en nutida tvättbjörns storlek, av storleken på fotavtrycken att döma. I fotavtrycken syns fem tår och fem fingrar, men inga klor. Kanske fanns där inga från början, eller fanns där inga bevarade.

Betydligt större än däggdjurets fotspår är de fotavtryck som forskarna tror kommer från någon sauropod, den grupp dit de största dinosaurierna hörde. Fotavtrycken i gruvan är ca 50 cm breda, och i något av dem finns även ett välbevarat hud-avtryck. Det sistnmämnda är mycket sällsynt.

Det är intressant att tänka på hur vanligt det är att hitta olika slags fossil, av både djur och växter vid gruvbrytning, vägbyggen med mera. Ja, så snart man gräver i sedimentära bergarter runt hela jorden. Ibland hittar man hela fossila skogar i gruvor djupt ned i marken. Om alla dessa djur och växter dött en en naturlig död, skulle de snabbt förmultnat eller på annat sätt försvunnit utan att lämna några spår till eftervärlden.

Att de djur som lämnat fotavtrycken i Catoca-gruvan i Angola efter sig, dött under katastrofala former är inte så svårt att räkna ut. Likt alla andra djur och växter man finner så  så väl bevarade på så många platser runt jorden. Plus alla dem som man förstår fortfarande gömmer sig inuti klipporna, och vi förhoppningsvis får se flera av komma i dagen allt eftersom.

Källor:
http://phys.org/news/2014-11-african-diamond-reveals-dinosaur-large.html
http://news.sciencemag.org/sifter/2014/11/rare-fossilized-footprints-discovered-in-diamond-mine