Liv under Antarktis isar

Finns det liv under Antarktis isar? Det är en fråga som forskarna länge sökt svar. Indidicier har funnits tidigare, genom provresultat från borrningar genom isen, ner till Vostoksjön, den största av Antarktis underjordiska sjöar.

Proverna togs inte i själva vattnet, utan i isen närmast vattenytan. Och här hittade forskarna DNA-spår från över tre tusen olika organismer, framför allt bakterier. Det är bakterier som normalt lever tillsammans med bland annat fiskar och kräftdjur. Men här finns, enligt forskarna själva,  en viss risk att dna-spår hamnat i proven efteråt, så helt säkra var man inte.

Nu har forskarna borrat sig ner till en annan av dessa undervattenssjöar, Whillans-sjön i Västantarktis. Här har man hittat flera olika typer av mikroorganismer, som klarar den tuffa miljön genom att leva på näringsämnen från mineraler som isen skaver loss från berg och stenar. Den nya upptäckten, om liv i Whillans-sjön, får forskarna att dra slutsatsen att det förmodligen finns liv och fungerande ekosystem under hela Antarktis.

Källor:
http://phys.org/news/2014-08-uncovers-subglacial-life-beneath-antarctic.html
http://www.nature.com/news/lakes-under-the-ice-antarctica-s-secret-garden-1.15729

Läs mer om Vostoksjön i https://www.dinosaurier.nu/nyheter/liv-i-lake-vostok