Forntida spökskräckor – men de ser likadana ut idag!

I Kinas kritalager har palaentologerna hittat en så kallad spökskräcka, tillsammans med en fossil växt. Den fossila växten är en forntida släkting till trädet Ginkgo biloba. Enligt forskarna är det förmodligen den växten som insekten härmat och kamoflourat sig som.1-3

Enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan är de kinesiska fossilen daterade till 126 miljoner år. Det är den äldsta datering som gjorts på en spökskräcka (Phasmatodea), en insektsgrupp närmare känd som vandrande pinnar och vandrande blad. En datering på 47 miljoner år gjordes för några år sedan på ett “vandrande blad” från tyska Messel, en plats där man gjort många överraskande och intressanta fynd. Trots den höga dateringen hade insekten samma bladlika utseende som de nutida av samma slag.4

Dagens vandrande blad och andra arter inom samma insektsordning lever alla i tropiska och subtropiska områden. Spridningen var således större i det förgångna, och såväl det tyska som det kinesiska klimatet var annorlunda jämfört med idag. Men såväl utseendet som beteendet att härma olika slags växter för att kamouflera sig har insekterna burit med sig genom tiden, och är detsamma nu som då.

När man ser foton på fossilen (finns fina bilder i länkarna nedan) kan man inte annat än förundras i vilket välbevarat skick de är. En liten smal insekt med sköra vingar, som gjort så tydligt avtryck i kritalagren. Och man tänker än en gång, på hur väldigt fort det måste gått då de begravdes under stora sedimentmassor.

Källor:
1. http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0091290
2. http://phys.org/news/2014-03-fossils-earliest-insect-mimic.html
3. http://www.newscientist.com/article/dn25255-the-stripy-stick-insect-that-walked-with-dinosaurs.html#.UyqhVoV7QSU
4. http://www.pnas.org/content/104/2/565.full

Bild ovan, nutida vandrande blad (foto pixabay).

Dagens vandrande blad (Phylliidae) är, likt vandrande pinnar, ovanligt välkamouflerade till sin omgivning. Fossilen från Tyskland och Kina visar att så var fallet även i det förgångna (foto, pixabay).