Flyg nyckelpiga flyg …

  “Flyg, flyg, nyckelpiga flyg, så får vi vackert väder.” Eller hur det nu var ramsan lät, som nog många av oss rabblade, när vi hade en nyckelpiga spatserandes på handen. Minns aldrig hur det blev med vädret, men däremot de där ögonblicken när nyckelpigan plötsligt fällde ut sina vingar och flög iväg.

Nåja, det där med vädret är förstås en myt. Till motsats från nyckelpigornas snabba växlingar mellan gång och flykt, då de vecklar ut sina mjuka flygvingar. För att sedan lika snabbt fälla ihop dem, när de landar någonstans på nytt, och stoppa in dem under sina, mestadels prickiga täckvingar.

Hur nyckelpigorna kombinerar flygvingarnas flexibilitet med tillräcklig stabilitet att kunna flyga förbryllade länge forskarna. Men för några år sedan kom japanska forskare hemligheten på spåren. Man fann bland annat starka ådror längs vingsidorna som veckar ihop vingarna i ett origami-liknande mönster, när nyckelpigan landar. Och blir på så sätt snabbt raka igen, då täckvingarna åter öppnas.

“Vingen har ingen led” säger en av forskarna bakom studien. “Som regel behöver rörliga strukturer många olika delar. Men nyckelpigor använder sig av ett effektivt rörelsemönster av flexibilitet och elasticiet, och åstadkommer en i sig komplex omvandling på ett enkelt sätt”.

Som ofta när man hittar nya rön om hur sinnrikt naturen är designad hoppas nu forskarna att studien om nyckelpigans vingar kan ge inspiration för någon ny idé inom tekniken (så kalllad biomimetik). Man funderar på allt mellan satelliter till paraplyer.

För övrigt att säga om nyckelpigor är att de klassificerats i ca 4 500 arter, varav ca 70 arter i Sverige. Att de flesta har ett tydligt prickmönster, dock inte alla, och att färgen kan variera. Förutom den välbekanta röda färgen ingår oftast svart, gult eller brunt. Såväl fullvuxna nyckelpigor som deras larver lever till stora delar av blad- och sköldlöss, medan några få släkten är växtätare.

Källor:
https://www.newscientist.com/article/2131109-ladybirds-transparent-shell-reveals-how-it-folds-its-wings/
https://phys.org/news/2017-05-unfolding-mechanism-ladybug-wings.html
https://www.pnas.org/content/114/22/5624

 

Från nyckelpigans olika stadier i livscykeln, samt några av de många arter som lever i Sverige.