Flest ben i världen

“Gamle farbror tusenfotingtrask… “står det i en gammal barnvisa!
Myriapoda är det mer korrekta facknamnet, eller mångfoting – om man vill hålla sig till svenska.

Så mycket som tusen ben är det ingen av de många olika arterna som har. Den som gör mest skäl för namnet har upp till 750 ben, och det är ju inte så illa det heller. Särskilt med tanke på att det lilla krypet bara är runt 3 cm lång. Det är en art (Illacme plenipes) som lever i Kalifornien, och som forskarna trott varit utdöd, efter att ingen sett den sedan 1928. Men år 2005 traskade den fram igen i vetenskapens ljus, med alla sina små fötter.

En art i Puerto Rico (Siphonophora millepeda) har 742 ben, så den kommer inte så långt efter den från Kalifornien. Benantalet kan annars skilja sig mycket mellan olika arter. Den med minsta antalet ben man känner till har 22 stycken. Även storleken på själva djuret kan variera mycket mellan de olika arterna, även om de flesta är ganska små.

Och att det inte är de största arterna som har de flesta fötterna, det ser man på den nu nyupptäckta arten, som alltså bara är lite drygt 3 cm lång.

Källor:
http://www.newscientist.com/article/dn22502-zoologger-the-leggiest-animal-in-the-world.html
http://phys.org/news/2012-11-leggiest-animal-earth-outskirts-silicon.html
http://www.pensoft.net/journals/zookeys/article/3831/a-redescription-of-the-leggiest-animal-the-millipede-illacme-plenipes-with-notes-on-its-natural-history-and-biogeography

Foto ovan, en av 90-talet arter som lever i Sverige.

 

Några olika mångfotingar, foton: pixabay