Vingstyrka som korrugerad plåt

Det är lätt att fascineras av trollsländan. Både av dess skimrande skönhet och hur lätt den rör sig, så snabbt att vi knappt hinner uppfatta dess rörelser. Trollsländan har en otrolig förmåga att blixtsnabbt kasta sig åt sidan, röra sig uppåt, sväva fritt i luften och sedan omedelbart ändra riktning.

För några år sedan kom en forskningsrapport där man upptäckt att energin till deras avancerade flygteknik kommer av att dess fyra vingar kan röras oberoende av varandra. De flesta insekter har endast ett vingpar, och även hos dem som är utrustade med två par synkroniseras dessa med varandra.1 Nu har en grupp Lundaforskare publicerat en studie om trollsländans vingar. Samtidigt som vingarna är starka och robusta är de mycket  flexibla. Enligt forskarna beror dessa egenskaper på att vingarna är uppbyggda av ett finmaskigt nät av trådar, och en sorts veckad tredimensionell struktur. Lite grann som korrugerad plåt.2

Enligt evolutionsteorin uppträdde de första trollsländorna för ca 300 miljoner år sedan. (Åldern är baserad på de stenkolslager man funnit dem i, daterade efter den geologiska tidsskalan.) Vissa av de fossila sländorna mätte över 80 centimeter mellan vingspetsarna. Idag har de största en vingbredd på knappt 20 centimeter, de flesta betydligt mindre. Förutom storleken finns det dock inga större skillnader mellan fossila och nu levande arter.

Och vingarnas unika uppbyggnad och funktion bör alltid ha varit densamma, bara att vissa av dem var så mycket större än dagens.

Källor:
1. flight.pdf http://dragonfly.tam.cornell.edu/publications/2008_Dragonfly
2. http://rstb.royalsocietypublishing.org/content/371/1704/20150389

249567 126212337460197 3835807 n Foto, Molén.