Vårt avancerade luktsinne

Att skilja mellan en miljard olika lukter! Det låter kanske lite väl fantastiskt. Men enligt en ny forskningsstudie är det helt möjligt för oss att klara av.

Nu är det förstås inte möjligt att hinna med så många doftprov under en livstid. Men genom att göra stickprov har forskarna kunnat räkna ut den totala siffran. Varje specifik lukt består av molekyler som når våra luktreceptorer i näsan. Beroende på hur molekylerna fäster sig och hur många av receptorerna som aktiveras, så blir upplevelsen av den här lukten unik. Kombinationsmöjligheterna mellan molekylerna och receptorernas reaktion innebär att antalet lukter praktiskt taget är oändligt. Exempelvis luktar aldrig morgonens kaffe som gårdagens.

Så med andra ord, är det väldigt små gradskillnader det handlar om. Men det är ändå intressant att se att luktvärlden alltid är i förändring. Och att, hur konstigt det än kan låta, att vi egentligen aldrig kan känna samma lukt två gånger. Vi bär ju ändå med oss så många lukt-minnen och associerar till så mycket, när vi känner igen en speciell lukt.

Det mest intressanta med den nya studien är kanske ändå att se hur fint designad människokroppen är till alla sina delar. Det visar den ena forsknngsstudien efter den andra.

Källor:
http://news.sciencemag.org/biology/2014/03/human-nose-can-detect-trillion-smells
http://www.sciencemag.org/content/343/6177/1370
http://www.nature.com/news/human-nose-can-detect-1-trillion-odours-1.14904

Foton: Gunnel Molén